Blichers Jylland

Poul Holm Bangsgaard: Blichers Jylland

Af Anders Ellegaard, Historie online

Mange steder og byer har én eller flere. Dublin: Joyce. London: Dickens, Holmes, Shakespeare og endda en speciel Pub Crawl. Paris: Dumas, Hugo, Miller, Hemingway, Sartre. Man kunne blive ved og ved. Og nu har Østjylland fået én! En historisk-litterær rejse: en rejse i Blichers fodspor.

Poul Holm Bangsgaard har fulgt Steen Steensen Blicher i både hans liv og hans litterære arbejder. Mange af stederne optræder både i biografien og i novellerne og digtene. Det er ofte vanskeligt at skille facts og digt. Mange af Blichers arbejder er baseret på ting, han har set, hørt eller oplevet. Forfatteren skriver, at ”…det er vigtigt for læseren at se på fortællingen og fortælleren med øje for, at det er en fiktiv tekst, trods dens træk af autencitet” (side 32).

Der er mange emner at pege på: Hald Hovedgård (Marie Grubbe), Aunsbjerg (Skytten på …), Blicherstenen, E Bindstouw (i Lysgård), Jens Langkniv (den jyske Robin Hood?), Fussingø (kaneturen med frøken Sophie), Hvidsten Kro, Himmelbjerget (møderne), Vejlby (Præsten i … og både den fiktive og den faktiske historie) og dette er kun et udpluk!

Specielt skal nævnes Tjele, som er udgangsstedet for én af dansk litteraturs hovedværker: novellen ”En landsbydegns dagbog”. Stedet hvor Anne Marie Grubbe (1643-1718) blev født. Marie Grubbe er blevet hovedpersonen i skildringer af flere forfattere i romaner, teaterstykker og TV-film. Historien om adelsfrøkenen som fulgte sit hjerte og den deraf følgende deroute.

Forfatteren beskriver en rute på 470 kilometer fra Randlev, hvor Blicher blev født, over Himmelbjerget, Herning, Kongenshus Mindepark, Viborg, Kjellerup og omegn med Alheden, Randers til Grenå. I alt er omtalt 29 destinationer. Forfatteren anbefaler en tre-fire dage til turen, hvis den køres i ét stræk. De fleste af bogens mange fotografier er taget af Ida Vinsten Bangsgaard, forfatterens hustru.

Sidst i bogen er der en kort biografi om Steen Steensen Blicher og en omtale af hans to store rejser til Sverige og Hamborg. Der er en kronologisk oversigt over Blichers liv, en litteraturliste og en række praktiske oplysninger om steder, som kan besøges på turen, telefonnumre og hjemmesider.

Dette er en god historisk, biografisk og geografisk guide til de steder, hvor Blicher færdedes og blev inspireret til forfatterskabet, og en opfordring til at læse eller genlæse Blicher og følge i hans fodspor.

Siden er oprettet 26. april 2016.