De store fra Randers

De er med i Kulturkanonen fra 2006 med hhv. ”Præsten i Vejlby” og ”Lykke Per”, så det er ikke for meget at kalde dem ”store” – Blicher og Pontoppidan. Karin Michaëlis har i nogen grad været uden for opmærksomhed efter sin død i 1950, men hør, hvad Hardy Bach skriver om hende i ”Skriftens Vagabond” (2016): ”.. en komisk rablende stil, hulter til bulter, men overordentlig underholdende. En uskolet og anarkistisk skrivestil, der udgjorde et alternativ til 30ernes borgerlige realisme og pegede fremad mod avantgardisme, karnevalisme, postmodernisme og pop-art.”

Vi har tre store forfattere og samfundsdebattører, som vi i Randers har lov at bryste os lidt af.

Det gør vi den 17.02. i Helligåndshuset kl. 10 til 15

Dagen er blevet til i et samarbejde mellem Historisk Samfund og de tre litterære selskaber: Blicher, Pontoppidan og Karin Michaëlis Selskabet. Inger Lise Mørup leder slagets gang.

Det, vi særligt ønsker at belyse, er de tre forfatteres forhold til byen Randers

Efter en introduktion til tiden ved Palle Kirk, er det Blichers novelle, ” Sildig Opvågnen”, der må holde for i en gennemgang af Erik Harbo, som er formand for Blicher Selskabet. Men vi kommer også omkring ”Snedkervisen”, som Sven Foged har sat melodi til, og som Ejnar Gaardmand synger med Sven ved klaveret. En enkelt Per Spillemand-vise bliver det også nok til.

Hardy Bach har skrevet om Karin Michaëlis´ og kundskabens træ i ”Syv romantiske fortællinger” (2013), men han bygger mest sit indlæg på fotos fra sin bog ”Troldens Randers”. Også til dette indlæg giver Ejnar og Sven et par Karin Michaëlis-sange.

Pontoppidaneksperten Flemming Behrendt taler om Minder og perspektiverer til forfatterskabet. Flemming Behrendt er helt klart vores førende Pontoppidan-kender. Han lægger Pontoppidan-novellen ”Minder” under lup – en uhyggelig skildring af Randers som en by med lig i lasten, men – Pontoppidan lig – ser han andre steder i forfatterskabet med andre briller.

Johan Rosdahl fra LISE (Foreningen af LItterære SElskaber) vil sammenligne og sammenfatte oplæggene om de tre forfattere. I denne opsamling vil seminarets mulighed som ”prototype” eller eksempel på lokalt baseret litteraturformidling blive diskuteret.

Vi sluttermed en fællessang.

Men der skal også være tid til almindelig snak (om Randers og kulturlivet??) ved bordene over en frokostsandwich, kaffe, vand, te og kage. Det er inkluderet i prisen: 100 kr. for medlemmer af Historisk Samfund eller af et af de litterære selskaber, 150 for ikke-medlemmer.

Man sikrer sig billet ved at maile til Historisk Samfund og bede om, at den ligger ved indgangen            histranders@mail.dk, eller man kan få den i hånden på kontoret i Helligåndshuset tirsdage 15-17)

Vi føler os sikre på, at når Inger-Lise Mørup fløjter af, har vi haft en udbytterig dag i selskab med de store fra Randers.